Den sura koalan säger:

Annonser

15 Responses to “Den sura koalan säger:”


 1. 1 Daniel september 6, 2010 kl. 5:07 e m

  Om det sämsta i MP:s valmanifest handlar om att människor ska ha utökad möjlighet att bota sina sjukdomar med alternativa metoder (sockerpiller med superutspätt svavelvatten), så för all del.

  Sura koalor behöver också kärlek!

  • 2 silverponnyn september 6, 2010 kl. 5:59 e m

   Nu kan ju inte jag tala för den sura koalan, men vad jag tror att den vill poängtera handlar mer om den förlängda faran i att ge makt åt anti-intellektuella med en vetenskapsfientlig hållning. Det blir ju till exempel högst relevant när man ska ta steget från att prata om att värna miljön, till att välja metod för hur det ska gå till. I den frågan blir det ganska avgörande att man förankrar sina beslut i empiri och evidens framför planetkonstellationer vid en given tidpunkt.

   Vidare har jag fått för mig att anledningen till att den sura koalan blir provocerad av skattefinansierat stöd till antroposofisk medicin är dels att det är fullständigt ovetenskapligt och bygger på astrologi, demonlära och andlig klärvoyans. Dels att det inte bara handlar om att ge sockerpiller som en sista utväg till folk, utan att vårdsökande människor på riktigt kan råka riktigt illa ut. Om staten subventionerar en vårdande verksamhet så borde man som vårdtagare kunna förvänta sig att den uppfyller vissa kvalitetskrav. Gör den inte det ska den inte heller ha några pengar.

   I annat fall vill sura koalan ha forskningsstöd för att utveckla sin metod ”tillmälesterapi”. Den går ut på att man verbalt förolämpar vårdtagaren å det grövsta.

 2. 3 Daniel september 6, 2010 kl. 8:23 e m

  Håller med den sura koalan om att mycket av den medicin som går under epitetet ”alternativ” inte är någon annat än rent kvacksalveri. Lyckligtvis är detta långt mindre utbrett här i Sverige än i tex Tyskland eller USA, troligtvis därför att vi har en mer restriktiv hållning till sådant som har svårt att få landfäste i naturvetenskapen. Vi är lyckligtvis heller inte särskilt religiösa här i landet.

  Men koalan kanske kan hålla med om att mycket kan göras förebyggande inom sjukvården, istället för att skriva ut tabletter. Allergier kan lindras genom att söka efter orsak och eliminera allergiframkallande ämnen i arbets/levnadsmiljö. Smärta och värk botas inte med starka tabletter, det tar bara bort symptom. Orsak till smärta kan elimineras med t ex förändrad kost, ergonomi och motion. Och det är detta jag har uppfattat som MP:s vilja att påverka sjukvården, att försöka hitta ”alternativa” åtgärder så doktorn ska slippa plocka fram recepthäftet och plita ner Donormyl.

  Självklart skall dessa åtgärder ha en naturvetenskaplig grund med forskningsresultat i botten.

  Att ropa ”demonbesvärjare” som fort någon nämner alternativ sjukvård är lika klokt som att påstå att allt som kallas tillsats i livsmedel är cancerframkallande råttgift.

  Dock, om koalan kan länka till en källa där Skogsmullepartiet uttalar sig positivt till att statligt sanktionera homeopati och annan trollkonst skall jag genast börja ifrågasätta huruvida min valsedel kommer ha en maskros i hörnet.

 3. 5 Daniel september 7, 2010 kl. 9:53 f m

  Det här var oroväckande, koala. Du är en riktig murvel. Dock är MP:s officiella ställning till detta mer intressant än det faktum att en handfull miljöpartister uppenbarligen inte har alla besticken i lådan.

  Därför tog jag saken i egna händer och mailade Skogsmulles partikontor och frågade hur de ställer sig till antroposofisk medicin och homeopati. Jag formulerade frågan så att det inte skulle vara uppenbart att jag ifrågasätter behandlingsformerna.

  När/om svaret kommer postar jag det här.

  • 6 silverponnyn september 7, 2010 kl. 10:15 f m

   Det är tydligen en känd splittring inom partiet. På deras egen hemsida är innehållet vagt och kan tolkas väldigt olika beroende på din egen förförståelse. Några citat:

   ”[Miljöpartiet vill] ha en mångfald av utövare i vården – innehåll är viktigare än driftsform”

   ”Alternativ- och komplementärmedicinska utövare ska kunna arbeta tillsammans med sjukvården för patients bästa när så är lämpligt och önskvärt.”

   ”Vi vill ha en mångfald av utövare inom vård och omsorg. Idéburna verksamheter, kooperativ och små företag måste ges goda möjligheter att verka.”

   Väldigt diffust. Ser mycket fram emot att se vad de svarar på din fråga.

 4. 7 Daniel september 7, 2010 kl. 11:11 f m

  Måste bara berätta en liten anekdot. Har faktiskt träffat en homeopat en gång. En nära familjemedlem hade ordnat tid, så jag tänkte det kunde vara intressant att kolla upp det. Symptomen var allergirelaterade utan känd orsak. Vårdcentralen sa ”smörj smörj smörj med mjukgörande och Kortison”. Nåväl. Läste på lite om det hela innan och gick dit full av förväntan och skeptisism.

  Homeopaten var sannolikt homosexuell och lätt psykopatisk, vilket ju är en förträfflig kombination om man utövar sagda yrke. Han ställde ingående frågor om min kost och min avföring. Sedan skrattade han och sa att han skulle vara elak mot mig, och skriva ut medicin som eventuellt först kunde få mitt skinn att bli blågrått och ramla av i hängande sjok. Men sen skulle jag bli bra. Medicinen hade kanske (för länge sedan i en galax långt långt borta) varit i kontakt med det verksamma ämnet som jag tror var svavel. Sannolikt hade det mer spår från personen som lagt pillerna i burken. Kanske från hans hemmakväll framför tv:n? Verksamt ämne i så fall, ost-nachos?

  Artig som jag är tackade jag för diagnosen och betalade för två burkar piller som skulle intagas 3 ggr dagligen. Doseringen var i stil med ”ett lock vid varje tillfälle”. ca 15 tabletter per lock. 45 om dan. Aldrig i livet att jag skulle få det att funka. Innan jag gick ropade han till mig ”Det är bra att starta dagen med att dricka en liter varmt vatten!” Jag testade en gång, det var som att dränka sig själv med en kopp te från helvetet, som dessutom saknade en viktig beståndsdel, nämligen just te. Pillrena ligger nog kvar i sin lilla påse nånstans i ett skåp därhemma.

  Epilog: Fick senare en remiss till St Görans allergimottagning. Efter utförliga stickprov på armen konstaterades, utöver alla andra reaktioner på grönt och pälsbeklätt, även kvalsterallergi. Sängen dammsögs med munstycke från Karolinska och provresultatet visade höga halter oinbjudna övernattare. Speciallakan och kuddöverdrag (som kostade ca 3 lakan, pun intended) införskaffades. Dessa sades låsa inne de allergiframkallande proteiner som utsöndrades från mina våldgästande sängkamrater.

  Resultat: I stort sett symptomfri.

  Slutsats: Fantasy gör sig bäst i bokform.

  • 8 Gubbtjyven september 7, 2010 kl. 7:25 e m

   Nu jäklar måste en gammal allergolog ge sig in i kampen. Det finns ingen bättre diagnos för kvacksalaveri än just allergi En av mina patienter har ett sydrom kallat Kartagener syndrome som innebär bla situs inversus dvs att alla inre organ har bytt sida
   http://en.wikipedia.org/wiki/Situs_inversus
   Hon följde med sin mamma till den duktiga irisdiagnostikern (kolla sjukdomar genom iris (ögat)). Han tittade länge och sa sedan att hon led av mjölkallergi men att det skulle fixa sig med tabletterna han förskrev för 500 spänn burken á 100 tabletter.
   Inte fasen hade hon mjölkallergi, har aldrig hittat en allergi på henne trots massor av tester.
   En mottagning i vår stad behandlar allergier med 80% utläkning. De analyserar strömmar i kroppen och skickar tillbaka dem med omvänd polaritet och vips skall patienten bli bra. Undrar bara, om de läker ut 80% av alla allergier varför är då väntelistan till vår mottagning så lång? Dessutom, de som väljer denna mottagning framför vår kommer tillbaka efter ett halvår, alltid!
   Nej, se upp för alternativ som inte är några verkliga alternativ. Jag har Socialstyrelsens krav på mig att informera om alternativa behandlingar, men har inte hittat några instruktioner om vad man menar. Tablett A framför tablett B eller vad? Så jag säger inget om alternativa behandlingar utanför det som ligger inom Evidence Based Medicine som jag i princip är skyldig att följa. Och Daniel, din erfarenhet räcker för att de flesta skall begripa. Smörja med rätt smörja ger resultat och om man dessutom lägger ett kvalsterskydd i sängen om man är kvalsterallergisk (och det är 20% av västkustborna)är oftast lösningen nära. Hej och hå nu tar jag ett glas vin för än så länge är jag inte allergisk mot det, och skulle jag bli det så finns det medicin mot det med.

 5. 9 Daniel september 7, 2010 kl. 11:02 e m

  Detta blir blogginlägget med de låååånga kommentarerna.

  Följande fråga ställdes till miljöpartiet:
  ________________________________________________________________

  Hej!

  I ert valmanifest nämns det att den alternativa sjukvården bör få
  större utrymme. Ni nämner behandlingar som akupunktur, naprapati,
  massage m.fl. Hur ställer ni er till ännu mer spännande områden som antroposofisk medicin och homeopati? Alltså läkemedel och
  behandlingsformer som ännu inte har någon fast förankring i vårt västerländska, naturvetenskapliga sätt att tänka.

  Tacksam för svar!

  Mvh Daniel

  ________________________________________________________

  Svaret kom något överraskande samma kväll. Eloge till MP för det.

  ________________________________________________________

  Hej Daniel och tack för ditt mejl!

  Idag ökar intresset för komplementär/alternativ medicin i Sverige. Miljöpartiet driver i många landsting att dessa läkemedel måste bli en accepterad del av sjukvården. Vi vill också få fram mera forskning kring dessa läkemedel för att kvalitetssäkra dessa och kunna utnyttja komplementärmedicinens kunskaper. Det behövs en bra dialog och ett vetenskapligt samarbete, byggd på öppenhet och ömsesidig respekt, mellan skolmedicin och komplementärmedicin. Godkända komplementärmedicinska metoder måste bli en integrerad del av det allmänna sjukvårdssystemet. Liksom vid annan vård måste komplementär utbildning och behandling kvalitetssäkras. För att nå dit har vi föreslagit ett nationellt och offentligt register över utövare av alternativ- och komplementärmedicin och ett komplementärmedicinskt forskningscentrum med tvärvetenskaplig inriktning. För att öka kunskapen och förståelsen för komplementärmedicin bör sjukvårdspersonal inom den offentliga vården erbjudas utbildning och vidareutbildning inom komplementär behandling.

  Miljöpartiet värnar om mångfalden. Även när det betyder att försvara det som inte accepteras av majoritetssamhället. Det finns inga intrampade vägar till framtiden. Om vi aldrig ställer visionsfrågorna kan vi inte heller få svar. Vi vill få svar på varför komplementärmedicin kan läka, trots att den etablerade vetenskapen dömer ut den som verkningslös. Vi vill veta varför människor blir sjuka av elektromagnetisk strålning trots att den etablerade vetenskapen säger att de är friska.

  Hoppas du är nöjd med svaret Daniel, annars får du höra av dig igen.

  Vänligen,
  Mona
  Miljöpartiet de gröna
  ______________________________________________________________

  Ett politiskt bra svar. Man trampar ingen på tårna, dömer inte ut någon för att tro på hokus pokus, men håller samtidigt en fot i verkligheten. Så kan man behålla båda lägren av väljarkåren.

  Smart.

  • 10 silverponnyn september 8, 2010 kl. 6:03 e m

   Jag är hemskt ledsen att säga Daniel, men det är varken ett särskilt kunnigt eller verklighetsförankrat svar. Det framstår möjligen som diplomatiskt, men bara om man inte granskar vad hon säger så noga utan köper hennes retorik rakt av. Sållar man bort det som bara är innehållslöst fluff så framgår det rätt tydligt hur MP och Mona själv ställer sig i frågan.

   ”Miljöpartiet driver i många landsting att [komplementär/alternativ medicin] måste bli en accepterad del av sjukvården.”

   Ja, t ex genom att propsa stenhårt på öronmärkta pengar och förlängt kontrakt till Vidarkliniken. Detta TROTS att deras metoder är nys.

   Varför måste alternativ och komplementär medicin bli en del av sjukvården? Man är rätt bra på att plocka in metoder som faktiskt är verksamma, eftersom detta lätt kan omsättas i kortare vårdköer och intjänade skattepengar. Det är de behandlingsmetoder som är humbug som får det svårt. Vill vi verkligen subventionera dessa med skattemedel?

   ”…har vi föreslagit…ett komplementärmedicinskt forskningscentrum med tvärvetenskaplig inriktning…”

   Varför? Man forskar för fullt på integrativ medicin på KI. Och vad menar hon med tvärvetenskaplig i det här fallet? Låter jättefint, men tvärvetenskapligt mellan vad? Medicin, som är en vetenskap, och vadå? Homeopati? Antroposofisk medicin? Alternativ medicin är inte vetenskap eftersom den inte godtar vetenskapens krav på evidens, t ex i form av reproducerbarhet, prediktionsförmåga och statistisk signifikans.

   ”Miljöpartiet värnar om mångfalden. Även när det betyder att försvara det som inte accepteras av majoritetssamhället.”

   Här tar Mona till ett väldigt tjusigt retoriskt grepp. Att värna om mångfalden och att försvara det som inte accepteras av majoritetssamhället leder tankarna till nobel frihetskamp för utsatta nytänkande grupper. Men i fallet komplementärmedicin handlar det rent praktiskt om att ge pengar till kvacksalveri.

   ”Vi vill få svar på varför komplementärmedicin kan läka, trots att den etablerade vetenskapen dömer ut den som verkningslös.”

   De komplementärmedicinska metoder som döms ut som verkningslösa av vetenskapen blir utdömda för att de är just verkningslösa. Det Mona eventuellt talar om kallas placeboeffekt och är ett välkänt fenomen. Men inom evidensbaserad medicin kräver man att behandlingar ska ha större effekt än placebo.

   Behandlingar som man tror kan ha effekt beforskas och integreras i vården om de visar sig vara verksamma. Akupunktur och DBT är utmärkta exempel.

   Men visst är det skojigt att Mona själv är övertygad om att den utdömda komplementärmedicinen faktiskt har en läkande effekt. Även om ingen sådan kan påvisas.

   ”Vi vill veta varför människor blir sjuka av elektromagnetisk strålning trots att den etablerade vetenskapen säger att de är friska.”

   Även här visar Mona var hon själv står i frågan genom ett lattjo uttalande om hur verkligheten är: att folk faktiskt blir sjuka av elektromagnetisk strålning. Hur vet hon det? Det finns ingen evidens för det.

   Hon har dessutom fel i att man från skolmedicinskt håll säger att de är friska. Ta elallergi t ex. Man påstår inte att patienterna är friska. Men trots ganska uttömmande studier (främst sk provokationsstudier) har man inte kunnat hitta något samband mellan symtomen och det som patienten själv tror orsakar dem. Vad man då sluter sig till är att det med stor sannolikhet handlar om en psykisk åkomma.

   Det är också intressant att hon använder uttrycket ”den etablerade vetenskapen”. Det antyder att det utöver denna finns en vetenskap som är oetablerad. Vilken vetenskap är det? Antroposofin benämner sig själv vetenskap. Enligt denna vetenskap är andeskådande den främsta källan till ny kunskap och vetenskapliga rön. Hur tänker man sig en tvärvetenskap här? Grundprinciperna är oförenliga.

   Det framgår med all tydlighet var Mona själv står i frågan och hur hon ser på vetenskap. Hennes svar är okunnigt, forskningsfientligt och därmed även anti-intellektuellt. Farliga egenskaper hos personer med makt att styra i samhället.

   Du skriver att det är ett politiskt bra svar. Jag skulle säga att det enda taktiskt riktiga Mona gör är att inte utryckligen säga att hon är en homeopativänlig stråltant. Men det är hon.

 6. 11 Daniel september 8, 2010 kl. 5:06 e m

  Har nu fått två svar från MP angående detta. Det långa får inte plats i kommentarsfältet, men det kortfattade andra svaret säger ungefär samma sak:

  Frågan:

  Hej!

  I ert valmanifest nämns det att den alternativa sjukvården bör få
  större utrymme. Ni nämner behandlingar som akupunktur, naprapati,
  massage m.fl.
  Hur ställer ni er till ännu mer spännande områden som antroposofisk medicin och homeopati? Alltså läkemedel och
  behandlingsformer som ännu inte har någon fast förankring i vårt västerländska, naturvetenskapliga sätt att tänka.

  Svaret:

  Som politiskt parti så tar vi inte ställning till olika
  behandlingsmetoder, men är som du sett öppna för att så kallade
  alternativa metoder kan användas. Vi vill sätta av resurser för att bygga upp ett register över behandlingsmetoder som visat sig vara verksamma enligt vetenskaplig prövning.

  Antroposofisk medicin används ju på Järnakliniken som många landsting har vårdavtal med så där finns ju redan en etablerad kontakt. Homeopati används i bl a tysk vård så där kan säkert erfarenheter hämtas.

  ______________________________

  Ser personligen inga problem i att man avsätter resurser för att få fram vetenskapligt baserade register på vilka alternativa behandlingar som ger faktiska resultat. Eftersom detta förhoppningsvis filtrerar bort de värsta kvackarna.

  Misstänker också att man får liknande svar om man frågar de övriga partierna. Om jag inte har fel så har miljöminister Andreas Carlgren (C) antroposof-kopplingar genom sin far. SD är säkert öppna för det hela då historiken bakom antroposofin inte sällan kopplas samman med högernationalism och den tyska rasmystiken.

  • 12 silverponnyn september 8, 2010 kl. 6:05 e m

   Jag tror inte alls att du får samma svar från samtliga partier. Jag predicerar att de kommer att svara vagt och undvikande ja. Däremot kommer de stanna vid att säga att det är viktigt att ta beforska och ta tillvarata på kunskap utanför skolmedicinen.

   De kommer inte att göra uttalanden om att komplementärmedicin måste bli en integrerad del av skolmedicinen, att folk faktiskt blir sjuka av elektromagnetisk strålning eller att alternativa behandlingar har kurerande effekter trots att dessa inte kan bevisas.

 7. 13 Daniel september 8, 2010 kl. 5:10 e m

  Ha! Jag kände det på mig. Nu dök det långa svaret upp iallafall, som jag försökte posta igår utan framgång (trodde jag).

  Nåja, då finns båda svaren från MP att begrunda.

  • 14 silverponnyn september 8, 2010 kl. 6:16 e m

   För övrigt så finns det vetenskapligt grundade psykologiska fenomen/teorier som förklarar varför din tolkning av hennes svar skiljer sig så mycket från min. Kognitiv dissonans, selektiv perception och kognitiv assimilation skulle jag säga på rak arm.

   Jag skulle gissa att det finns en investering från din sida, emotionellt och bekvämlighetsmässigt, i att få ha din bild av MP som ett ”gott” parti intakt. För det första behövs good guys, annars känns valet mörkt. För det andra är det skönt med ett parti som man kan rösta på med gott samvete utan att behöva sätta sig in närmare i vad de faktiskt driver för politik. Det är ju alltid bra att värna om miljön.

   Att ändra denna åskådning blir kostsamt jämfört med att helt förbise med diskrepanser i MP:s svar och istället tolka om informationen så att den fortfarande överensstämmer med din bild av dem.

 8. 15 Daniel september 8, 2010 kl. 6:54 e m

  Du har sannolikt helt rätt i din psykologiska bedömning av mig Jag tolkar det jag läser så det passar min redan grundlagda syn på partiet. Gamla hundar, sitta etc etc. Jag ska absolut inte ge mig in i nån diskussion med dig där.

  Vad jag däremot vill framhävda är att inom det som kallas alternativ medicin uppenbarligen finns behandlingar som fungerar. Du nämner ju själv akupunktur som exempel. Även om antroposofi och homeopati i sin kärna är och förblir humbug (det hoppas jag att du förstår att jag anser), så kan det ju finnas andra behandlingsformer som inte blir tillräckligt utforskade därför att man direkt avfärdar dem som verkningslösa eller placebo. Ta exemplet med spikmattan tex. Otroligt upphaussad som mirakelmatta av trollkonstnärerna för ett år sedan, men med en i dagarna vetenskapligt bevisad smärtlindrande effekt.

  Därför tyckte jag att ett vetenskapligt register över fungerande behandlingsformer som ligger utanför traditionell medicin låter som en god idé. Genomförs det korrekt kommer man ju tydligt att se vad som är verkningslöst eller inte.

  Förhoppningsvis förs då inte detta register av homeopatiska stråltanter.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Arkiv

september 2010
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Gör sällskap med 7 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: