Vad utmärker en bra terapeut?

Den nya terminens två första dagar har varit förträffliga. Klassen har delats upp efter inriktning och vi som valt kognitiv beteendeterapi har börjat med fördjupning och drillning i teori. ”Se det som att rabbla tyska prepositioner”, sa en av föreläsarna. ”Det är inte särskilt kul, men det är nödvändigt för att lära sig språket.”

Inte kul? Jag älskar tyska prepositioner.

Den första föreläsningen handlade om relationen mellan terapeut och klient. Vi blev tillfrågade att lista vad vi tycker kännetecknar en bra terapeut, vilket resulterade i en rad förslag av varierande kvalitet. Det var i synnerhet tre av de föreslagna egenskaperna som fångade min uppmärksamhet.

 • Har löst sina egna problem
 • Tar hand om sig själv
 • Är beredd att själv göra allt man begär av klienten

Om det ligger någon sanning i att dessa egenskaper är nödvändiga för att bli en bra terapeut så är jag ordentligt rökt. Jag har ett helt flyttlass med olösta problem i form av överdrivet negativt tänkande, depressiva och hypomana episoder, dålig självkänsla samt en destruktiv självkritisk läggning som gränsar till det patologiska. Inte heller är jag något bra på att ta bra hand om mig själv. Vid 32-års ålder har jag ännu inte lärt mig att äta och sova ordentligt och jag saboterar tillvaron för mig själv på alla möjliga uppfinningsrika sätt. Vidare finns det massvis med saker jag skulle kunna tänka mig att det skulle vara rimligt att begära av en klient som jag verkligen inte är sugen på att göra själv. Helt ärligt tror jag inte att det finns en rimlig chans i helvetet att jag ska få ordning på mig själv i de här avseendena. Istället har jag valt att acceptera det som en lustig kryddning av min personlighet. Som spiskummin ungefär.

Personligen tror jag dock inte att någon av just de här tre egenskaperna är särskilt nödvändiga, eller ens fördelaktiga, för att man ska vara en bra terapeut. Jag luftade min åsikt under föreläsningen och påtalade att jag tror att det är stor skillnad på att å ena sidan veta vad som är klokt att göra och förmå en patient att lyckas med det, mot att å andra sidan kunna göra det själv. Jag fortsatte med att säga att huruvida man tar hand om sig själv eller inte bara borde spela roll om det inverkar menligt på din förmåga att sköta jobbet. Jag skulle ju i teorin kunna skjuta heroin och piska mig blodig med ris på helgerna och fortfarande göra ett bra jobb under veckorna.

Man förklarade att vad man egentligen menat var att det är viktigt att man har insyn i sina egna problem och att man är så pass problemfri att man inte bryter ihop under terapin. Det är ju inte heller bra om man är ute och dricker sprit hela natten och sen sover under mötet med klienten. Och det kan jag ju förstås hålla med om. Det låter dock mer som att det hör hemma på en lista över hur en terapeut verkligen inte bör vara, snarare än vad som utmärker en bra terapeut. För att undvika förvirring känner jag att det kanske skulle vara av värde att faktiskt även lista dåliga egenskaper hos en terapeut.

Emils lista över vad som kännetecknar en dålig terapeut

 • Dricker sig kraftigt berusad under terapisessionen.
 • Binder fast klienten med silvertejp, tar foton och lägger ut dessa på uglyloosers.com.
 • Erbjuder sig att sälja sex till klienten.
 • Tilltalar genomgående klienten med ‘ditt äckel’.
 • Uppmanar klienten att ta sig i kragen och sluta grina som en patetisk liten skolflicka.
 • Hotar klienten med kniv och/eller annat tillhygge om hon skvallrar.
 • Uteblir från mötet och skyller på att det är klienten som tagit fel på dag. Påtalar att det ju faktiskt är klienten som är ”lite störd”.
 • Förklarar att det nog ändå vore bäst för alla om klienten gjorde slag i saken och tog sitt liv. Överlämnar en lista med förslag  på lämpliga metoder samt utförliga instruktioner.

Det här är ju förstås bara mina förslag och de lämnar säkert mycket att önska. Den stora frågan är givetvis vad den störste terapeuten genom tiderna skulle ha att säga om saken. Jag lämnar därför över ordet till Sigmund Freud:

Annonser

3 Responses to “Vad utmärker en bra terapeut?”


 1. 1 Daniel september 2, 2010 kl. 11:51 f m

  ”Uppmanar klienten att ta sig i kragen och sluta grina som en patetisk liten skolflicka.”

  Skulle säkert fungera alldeles utmärkt i en hel del fall. Krävs väl dock en bra terapeut för att kunna avgöra vilka fall detta gäller.

  Tjejer brukar tydligen gilla att ligga med killar (har jag hört sägas). Och tjejer som ligger med killar är oftast inte bögar (undantag finns såklart). Så Freud har rätt.

  • 2 silverponnyn september 2, 2010 kl. 3:40 e m

   Det är nog faktiskt extremt få fall där det skulle ha en gynnsam effekt. Jag tror att du förväxlar att säga något till en person med att personen faktiskt gör det man säger. Det vore i många fall förstås bra om klienten slutade grina och tog sig i kragen. På samma sätt som att det vore förträffligt om klienter slutade vara deprimerade, ha fobier eller missbruka droger. Men trots vad man skulle kunna tro, så är det sällan så effektivt att bara säga åt någon att sluta deppa och skaffa ett jobb. Det kan rent av ha en kontraproduktiv effekt genom att det underminerar klientens förtroende för terapeuten och förstör samarbetsrelation.

   Freud har alltid rätt.

 2. 3 Daniel september 2, 2010 kl. 6:00 e m

  Du har såklart rätt. Som småbarnsförälder är jag mycket väl medveten om skillnaden mellan att tala om för någon att utföra något och att faktiskt få denna person (om än liten) att göra som man säger.

  Har dock märkt att mutor och allra främst, hot, är starka allierade i detta sammanhang. Svårt att få in i en terapisession kanske?

  ”Sluta skära dig själv i armen. Annars cuttar jag dig, ditt äckel!”


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Arkiv

september 2010
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Gör sällskap med 7 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: