SD:s valfilm. Hurra!

Jag brukar inte skriva inlägg som kommenterar nyheter och politik, utan föredrar vanligtvis ett mer navelskådande val av ämne. Men efter att ha sett Sverigedemokraternas valfilm så kunde jag faktiskt bara inte låta bli. Så här bra politisk användning av det rörliga mediet har man inte sett sedan Tyskland på 30-talet

Jag ska erkänna att jag tidigare inte riktigt förstått grejen med SD och de där muslimerna, men efter att ha sett detta filmiska mästerverk föll poletten ner. Förvisso var jag tvungen att se filmen ett antal gånger för att kunna uttyda det subtila budskapet. Eftersom jag tidigare inte bara jobbat med reklamfilm, utan även läst filmvetenskap i en och en halv termin tog jag mig friheten att bryta ner filmens komplexa innehåll i mer lättbegriplig textform:

Miljön är mörk och hotfull. Det är uppenbart fara på färde. Pengarna är begränsade. Dramatisk musik och lysande varningslampor. Stress. Något är på gång att hända. En ensam pensionär och hennes rullator gör entré. Hon är svag och bräcklig. Stackars ensamma pensionär. Plötsligt dyker det upp en hord av muslimer bakom gumman. Oj, vad de ser hotfulla ut i sina svarta burkas! Och barnvagnar har de också. Gör de något annat än att föröka sig, de där araberna? Muslimerna springer. De är hetsiga och har uppenbarligen ingen respekt för att stå i kö som civiliserat folk. Gumman springer. Stress och fara. Två bromshandtag faller ner från ovan. Det är ett val som måste göras. Vad ska bort? Invandrare? Eller pensioner? Alla springer. Vem ska hinna först? De burkabeklädda muselmanerna verkar ta ledningen. Kära nån! Hur ska det gå?

Slutsats: Rösta på Sverigedemokraterna annars kommer fyra muslimer med barnvagn att stjäla pensionen från en värnlös liten gumma.

En föregångare. SD har lånat berättargreppet, men det är ok.

Nu äntligen förstår jag vilket hot de där muslimerna utgör mot vårt land. Det oroar mig dock att väldigt få svenskar besitter de expertkunskaper som krävs för att till fullo kunna uttolka och tillgodogöra sig  filmens sofistikerade innehåll. Jag är helt enkelt rädd att budskapet kommer gå folk förbi. Jag har därför tagit mitt demokratiska ansvar och utformat en serie bilder som på ett, i mitt tycke, tydligt och pedagogiskt sätt förmedlar SD:s budskap:


Annonser

29 Responses to “SD:s valfilm. Hurra!”


 1. 1 Hannes augusti 28, 2010 kl. 8:53 e m

  Tack! Äntligen förstår jag.

  • 2 silverponnyn augusti 29, 2010 kl. 12:15 e m

   Vad fint att du säger så! Då känns det som att man gör något meningsfullt.

   Förståelse ger kunskap. Kunskap är makt. Makt ger möjlighet till erövring. Med erövring kommer guld. Guld kan bytas mot pengar. Pengar är tid.

   Och tid, det har man ju ofta ont om.

 2. 3 Joakim Larsson augusti 29, 2010 kl. 2:36 e m

  Ha ha ha ha ha ha!

  Det här var nog den roligaste satir över SD:s budskap som jag har läst nån gång tror jag.

  • 4 silverponnyn augusti 29, 2010 kl. 5:27 e m

   Tack Joakim! Det är ovanligt att man reagerar positivt på satir över den egna politiken. Det ska du ha all cred för.

   Jag måste även säga att jag tycker att det är mycket storstilat att du länkat till blogginlägget från SD:s hemsida. Så här många läsningar har jag aldrig haft förut.

   /Emil

 3. 5 Anders augusti 29, 2010 kl. 4:58 e m

  ‘Burka’ i plural heter ‘burkor’, ingenting annat. Misstänker att du, ‘Emil’, kanske är en invandrare och/eller homofil.

  • 6 silverponnyn augusti 29, 2010 kl. 5:21 e m

   Bäste Anders,

   Jag är tacksam för din språkliga korrigering. Men jag vill bestämt framhålla att jag varken är ”invandrare” eller ”homofil”. Däremot är jag kanske något av en ”fjolla” och har väl gjort lite olika ”bögigheter” i mina ”dar”. Vidare är förvisso min ”mamma” ursprungligen från Baltikum, men hon kom till ”Sverige” i väldigt ”ung” ålder, så ”jag” tycker inte riktigt att det räknas.

 4. 7 Lukas augusti 29, 2010 kl. 8:24 e m

  Ja minsann, trots att jag själv är SD:are fann jag den mycket rolig!

 5. 9 sofi augusti 29, 2010 kl. 8:59 e m

  Helt fantastiskt emil! Du har verkligen lyckats framföra ett viktigt budskap med underbar humor. Vill se mer!! Lycka till vidare. Sofi

 6. 11 Joakim Larsson augusti 29, 2010 kl. 11:08 e m

  Det finns nog SD:are som blir förolämpade, men allvarligt talat så framförs den här anklagelsen (som ju lyder ”SD är korkade rasister med en skruvad världsbild som ligger nära nationalsocialismen”) så ofta och med ett så hysteriskt tonläge att man som SD:are blir lite avtrubbad efter ett tag. Om någon då säger samma sak på ett underfundigt och humoristiskt sätt så kan man kosta på sig att skratta.

  • 12 silverponnyn augusti 29, 2010 kl. 11:32 e m

   Det var ett vettigt svar och en trevlig attityd.

   Jag skrev just ett blogginlägg om den grejen, men vill även här poängtera att jag är för oinsatt för att ta ställning till SD som parti och er politik. Det är berättargreppen och retoriken i valfilmen jag kritiserar. Invandrings- och integrationspolitik är så klart viktiga frågor som man måste kunna föra en seriös debatt om utan att få tillmälet ”rasist” kastat i ansiktet. Men jag tycker inte att valfilmen tar sig an den frågan på ett ok sätt alls. Den fick mig att uppfatta SD som ett betydligt mer oseriöst parti. Hos sådana som mig skadar filmen kraftigt er trovärdighet. Men jag antar att jag inte är målgruppen.

 7. 13 Therese Borg augusti 30, 2010 kl. 1:02 f m

  Kan knappt fatta att jag skriver det här, arg och förolämpad som jag borde vara. Men jag måste faktiskt tacka för ett gott skratt! Det må så vara att jag inte delar din syn på vårt budskap eller på vår politik, men det här var faktiskt ganska fyndigt.

 8. 14 Isak Nygren augusti 30, 2010 kl. 1:10 f m

  Det här var det roligaste satiren över SD någonsin, och då är jag ändå SD:are.

 9. 15 Kurt augusti 30, 2010 kl. 4:39 e m

  Alltså, du är så jävla bra. Jag sitter och drömmer om ditt framtida seriealbum – en blandning av ömma vardagsbetraktelser, bitsk samhällssatir och på gränsen till obekvämt personliga bekännelser som man känner igen sig i.
  Förresten, tredje rutan från slutet fick mig att tänka på när Batman slåss mot de övermänskliga ondingarna på nån junkyard i Dark Knight. Om Jimmie Åkesson var Bruce Wayne, skulle det vara rasister som han slängde ut då?

  • 16 silverponnyn augusti 30, 2010 kl. 10:08 e m

   Om Jimmie Åkesson var Bruce Wayne så skulle han klä ut sig till Batman och fånga brottslingar, oavsett deras hudfärg, religion eller ideologisk övertygelse. Han är rättvis på det viset Batman.

 10. 17 Jimmy Windeskog augusti 30, 2010 kl. 7:14 e m

  Ja såndan här kritik kan man ju leva med, snarare gjord med glimiten i ögan än det rena hat man brukar köra med.

 11. 18 Mattias augusti 30, 2010 kl. 7:15 e m

  Underbar serie, mer sånt tack!

  (Är Sverigedemokrat själv)

 12. 19 Hycklaren augusti 30, 2010 kl. 8:10 e m

  Kan du inte göra en bizarro-version, där det är svenskar som invaderar irak och falafeln ersätts av falukorv?
  Irakierna ska förstås se typiskt arabiska ut.
  Du vågar säkerligen inte för den hade framståt rasistisk mot irakier, eller låtsas etniciteten muslimer.

  • 20 silverponnyn augusti 30, 2010 kl. 10:05 e m

   Va? Jag förstår verkligen inte poängen med att göra det. Jag antar att det är bristande begåvning som gör att spetsfundigheten går mig över huvudet.

   Jag skulle kunna göra en serie där amerikaner invaderar Irak och istället för att våldta alla kvinnor stjäl oljan. Men hur kul är det?

   • 21 Jimmy Windeskog augusti 31, 2010 kl. 1:42 f m

    Det var ju ett våldigt bra uppslag du fick som vore lite mer vågat än att ge sig på PK-maffians största hatobjekt SD.

    Riktigt bra satir skall ju ifrågasätta makten inte den som ifrågasätter makten.

 13. 22 Hans augusti 30, 2010 kl. 8:27 e m

  Rimligtvis är väl tanken att SD:s valfilm var tänkt att vara lite rolig också (ja, på ett lite hotfullt och jätteläskigt sätt). Och då är det väl ganska rimligt att din seriestrip i samma anda också uppfattas som rolig (och läskig), det är ju inga större nyansskillnader i budskapet mellan reklamfilmen och seriestripen.

  Visst, den ena propagandan är tänkt att vara ironisk och sarkastisk, men hade jag inte haft facit i hand redan så är det inte självklart att jag hade sett reklamfilmen som originalet eller som den satiriska kopian. Men reklamfilmen (och din seriestrip) är ju bra på så sätt att den framför SD:s världsbild tydligt.

 14. 23 J augusti 31, 2010 kl. 1:25 f m

  Jag är också en SD-väljare som skrattade gott åt serien. Väldigt snyggt jobb! 🙂

 15. 24 Micke september 7, 2010 kl. 5:02 e m

  Hej! Ja, inte ens som SD:are kan man inte låta bli att skratta åt det där serieklippet. Förutom att vara roligt var det väldigt snyggt gjort. Var har du fått grafiken ifrån, eller har du ritat den själv?

 16. 27 Sandra september 29, 2010 kl. 3:15 e m

  Fantastiskt bra!

 17. 28 moui februari 18, 2011 kl. 11:58 f m

  Mupp. Läs på. Sd har judar i partiledningen och det står inget om bögar i partiprogrammet. Du förväxlar dem med nazister. Vanligt misstag av idioter.


 1. 1 Känns det igen ? | Jan Rume´s Blogg Trackback vid augusti 29, 2010 kl. 6:03 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Arkiv

augusti 2010
M T O T F L S
« Jul   Sep »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Gör sällskap med 7 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: